Papir og pen er bedre end computeren?

“At læse og tage noter på en skærm er bedre end at bruge papir og pen.”

Sådan har nogle mennesker det i al fald. Især mange af de studerende, som jeg møder i mit arbejde, er af præcis den overbevisning.

Men … nu viser forskningen, at der faktisk er store læringsmæssige fordele ved at vælge papiret til notetagningen. Jeg er vildt begejstret, fordi min egen erfaring matcher disse nye forskningsresultater.

Havde det været tilladt, havde jeg citeret hele Zetlands artikel om emnet, men I må nøjes med uddrag (ogs selv tjekke artiklen ud her):

“Forskellige studier fra blandt andet Princeton University i USA har vist, at hvis man læser tekst på papir, får man en dybere forståelse af indholdet, end hvis man læste e-bøger, og den forståelse hænger ved i længere tid. Ligesom studier også har påvist, at man fint kan genfortælle indholdet af de noter, man har taget på tastaturet, men at man ville have sværere ved at bruge den viden i andre sammenhænge, end hvis man havde skrevet noterne ned i hånden. ”

Forsøget fra Princeton viser simpelthen, at man tager færre og mere bevidste noter i hånden. Og det gør det nemmere at huske og gøre det til vores egen viden. Sejt!

I kan læse mere om forskningsresultaterne her:

Og den åbenlyse fordel ved papiret er, at det ikke i sig selv forhindre dig i at fokusere – faktisk tværtimod:
“Papiret har også den banale fordel, at det ikke kan andet end at være papir. Teksten på papiret er en præcist afmålt mængde af information, nogle har udvalgt, du skal læse. Der er ingen faner, ingen notifikationer, ingen hyperlinks, ingen videoer, ingen opdateringer, ingen forstyrrelser. Kun tekst.”

En sidste fordel ved papiret er det taktile og sanselige, som også er en fordel for vores hjerner, når vi skal arbejde med ny viden og tilegne os den. Den svenske forsker Anne Margen har studeret papiret:

“Hvis du har flere papirer, kan du sprede dem ud foran dig på skrivebordet. Eller lægge dem i en stak. Du kan understrege det vigtige, strege det uvigtige ud, tilføje en kommentar, tegne en krusedulle. Er papirerne hæftet sammen, kan du tage dem op i hænderne og mærke tykkelsen. Du kan se, hvor teksten begynder og ender. Du kan bladre i teksten og mærke brisen fra siderne.

Denne meget sanselige og taktile oplevelse at holde papirerne i hånden giver hjernen et konkret overblik over den tekst, du læser. I modsætning til en abstrakt scrollbar ude i siden af skærmen, der viser, hvor i teksten du er. Det kan hjernen ikke på samme måde forholde sig til – især ikke hvis teksten er lang, viser Mangens forskning”

Anne Margens forskningsresultater kan læses her.

Og så er der faktisk også de forskere, som mener, at vi bliver direkte dummere og mindre kreative af at bruge computeren så meget. Google Nicholas Carr og hans bog “The Shallows”, hvis du vil vide mere.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...