Lær at lynlæse tekster

Det er min overbevisning, at alle studerende kan vinde stort ved lære at lynlæse lige fra første dag på studiet. Som tidligere skrevet, har jeg selv måtte gå gennem 6 års studier, før jeg tog mig sammen til at lære teknikkerne bag speed reading.

Det er ikke en del af kursernes opgave at undervise i, hvordan man studerer, men studievejledningen arrangerer ofte gode kurser i studieteknik her på ITU (bl.a. PROSAs 2 timers kursus i studieteknik), som er værd at tilmelde sig.

Der findes som sagt flere teknikker, som jeg har skrevet om her, dog er jeg selv blevet tilhænger af at læse en tekst på følgende måde:

Strategisk læsning af tekster:

 1. Læs titel
  • Notere nøgleord
 2. Læs konklusionen/opsummeringen
  • Understreg pointer og nye termer
 3. Læs introen
  • Se efter formål og præmis for teksten
 4. Læs overskrifter

Ofte supplerer jeg min strategiske læsning med at skimme-læse. F.eks. når jeg leder efter en definition af et begreb, som nævnes i en kapitel-overskrift. Så hopper jeg til trin 2 i følgende strategi for at skimmelæse.

Skimme-læsning består af 4 gennemlæsninger:

 1. Læs overskrifter
 2. Læs hele teksten fra a til b på 5-7 sekunder per side.
  Lad blikket løbe fra venstre øverste hjørne mod højre nederste hjørne. Lad blikket vandrer løst ned over siden – hold fokus – og luk af for tanker – og prøv at absorbere teksten.
 3. Læs hvert enkelt ord, men uden at dvæle ved ordene.
  Tving dig til ikke at stoppe op og tænke, bliv ved med at tvinge blikket fremad og undgå at lade dit blik vandre tilbage. Sæt en streg i margen ud for formuleringer, som forekommer centrale. Du skulle gerne bruge max. 1-2 min. per side.
 4. Vend tilbage til dine “streger i margen” og gennemlæs teksten på almindelig vis. Skriv centrale begreber og pointer ned.

Husk at tage en pause hver 17. minut. Vores hjerne kan ikke fokusere længere tid end det, medmindre du virkelig har øvet dig i at være fokuseret. Max-tiden er i øvrigt 25 min.

Læringsstil
For at kunne læse godt og hurtigt er det vigtigt, at du kender din egen læringsstil.

Jeg kan eksempelvis nævne, at jeg lærer ved at skrive og derfor altid må tage noter for at forstå. Meget forskning peger ligeledes på, at mindmapping endvidere er den bedste måde at huske på. Men det er vist en hel blogpost for sig selv, som må komme senere.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...