Er de unge dumme eller bedrevidende?

“Teenagers anses enten som en gene, der må kontrolleres eller en sårbar og påvirkelig befolkningsgruppe, som må beskyttes.” (danah boyd)

Denne opfattelse blev bekræftet, da Forbrugerforums debat om “Netsikkerhed i sociale medier” løb af stablen med Mikael Lemberg (Facebook konsulent) og Niels Elgaard Larsen (formand for IT-Politisk Forening) som ærværdige debatører.

Når vi diskuterer ungdomsgenerationens brug af sociale medier, vil jeg dog mene, at forståelserne af unge er en revideret udgave af danah boyds definition. Her bliver teenagers ofte fremstillet som ‘naturlige-IT-kompetente” (digital natives perspektivet) eller som den lidt uvidende og naive gruppe, som de voksne må passe på.

Debatternes rollefordeling var således, at Mikael Lemberg talte om ungdomsgenerationen, som dem, der vidste, hvad de foretog sig, og Niels tog den ansvarlige forældre-rolle for de sårbare unge:

Mikael: “Unge Facebook-brugere deler meget omkring sig selv, men de gør det bevidst. Ældre facebook-brugere ved derimod ofte ikke, hvad de deler på Facebook og hvem de deler med.”

Niels: “Unge er mere bevidste om, hvornår de ønsker at udstille selv, og hvad der tilhører deres privatliv. Men de tænker ikke så meget over, at om 10-20 år har både verden omkring dem og de selv ændret sig meget.”

Begge holdninger falder mig lidt for brystet. Jeg mener, hverken at det ene eller det andet perspektiv er sandt. Perspektiverne er simpelthen for sort/hvide. Det er holdninger, som placerer sig som poler på et kontinuum, hvoraf alt imellem endnu ikke er klarlagt – eller i al fald ikke dominerende i hverken medierne eller forskningen omkring unges brug af sociale medier.

Kender du til opfattelser af unges brug af sociale medier, som placerer sig midt imellem de to poler?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...